Συνεργάτες

1) Εργαστήριο Ανθοκομίας ΑΠΘ, 2) Τριανταφυλλιές Αβράμη, 3) Αγροτικός Συν/σμός Αρωματικών Φυτών και Οπ/κών Βοΐου

Το Έργο υλοποιείται από τη σύμπραξη του Εργαστηρίου Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ (ΑΠΘ), με την Εταιρεία "Τριανταφυλλιές Αβράμη" Υιοί Π. Αβράμη & Σια Ο.Ε (ΑΒΡ), με έδρα τα Γιαννιτσά και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φαρμακευτικών και Οπωρ/κών Φυτών Βοΐου Κοζάνης (ΑΣΒ).

Εργαστήριο Ανθοκομίας ΑΠΘ

     Το Εργαστήριο Ανθοκομίας ανήκει στο Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εργαστηριακή του υποδομή εξυπηρετεί έρευνα σε θέματα φυσιολογίας, μορφολογίας-ανατομίας, βιοχημείας και βιοτεχνολογίας φυτών. Στους χώρους του φιλοξενεί μια σειρά από όργανα και συσκευές που διευκολύνουν το ερευνητικό έργο. Επιπλέον, το Εργαστήριο έχει μία ανεξάρτητη και πλήρως εξοπλισμένη μονάδα ιστοκαλλιέργειας καθώς και γυάλινο θερμοκήπιο (1000 m2) με 8 ανεξάρτητα και αυτόνομα τμήματα, σύγχρονα συστήματα πολλαπλασιασμού φυτών, ψυκτικός θάλαμος 10 m3 καθώς και 8 ανεξάρτητους κινητούς θάλαμους ανάπτυξης φυτών. Το Εργαστήριο, διεκπεραίωσε με επιτυχία περισσότερα από 20 εθνικά και διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Στους τομείς δραστηριοποίησης του Εργαστηρίου είναι η διερεύνηση και η βελτίωση των τρόπων πολλαπλασιασμού των φυτών αγενώς και εγγενώς (με σπόρο), η εφαρμογή της ιστοκαλλιέργειας για παραγωγή πιστοποιημένου και υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών με την κλασική διαδικασία αλλά και χρήση βιοαντιδραστήρα. Άλλοι τομείς έρευνας είναι η φυσιολογία-βιοχημεία της άνθισης και ο έλεγχός της καθώς και η καταπόνηση των φυτών στην αλατότητα και στις ακραίες θερμοκρασίες με μελέτη ισοενζύμων όπως η υπεροξειδάση (PRX), η λευκίνη κ.ά. Το Εργαστήριο ασχολείται επίσης με τη γενετική ταυτοποίηση φυτικών ειδών, ποικιλιών, κλώνων/γενοτύπων με χρήση διαφόρων μοριακών δεικτών όπως ISSRs, EST, SSRs, ScoT, ITS1 και ITS2. Διαθέτει ακόμη τεχνογνωσία για τη μέτρηση τερπενίων και πολυφαινολών, που συνήθως περιέχονται στα αιθέρια έλαια των αρωματικών φυτών, με τη χρήση αέριας (GC/MS) και υγρής χρωματογραφίας (LC/MS), φαινολών και χημικών ουσιών ορισμένων φυτοφαρμάκων.

Τριανταφυλλιές Αβράμη

     Οι «Τριανταφυλλιές Αβράμη» δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση φυτών τριανταφυλλιάς για πάνω από 50 χρόνια, παράγοντας περισσότερες από 600.000 τριανταφυλλιές το χρόνο σε έκταση 250 στρεμμάτων. Η επιχείρηση διαθέτει ακόμα ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο ιστοκαλλιέργειας, θερμοκήπιο (500 m2) με ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας, σύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης και διχτυοκήπια για μερικώς ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης των φυτών. Στο παρελθόν, η Εταιρεία είχε συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΑΠΘ και πανεπιστήμια του εξωτερικού (π.χ. Projet ECLAIR 1991-1994). Παράλληλα έχει γίνει και έρευνα εντός της επιχείρησης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων σύγχρονων ποικιλιών τριανταφυλλιάς, οι οποίες ήδη διατίθενται εντός και εκτός Ελλάδας, τη διάσωση γηγενών ποικιλιών τριανταφυλλιάς από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά και την ανάπτυξη νέων κλώνων άγριας τριανταφυλλιάς με βελτιωμένα χαρακτηριστικά για τη χρήση τους ως υποκείμενα. Παράλληλα γίνονται προσπάθειας για τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού και την ανάπτυξη νέων καλλιεργητικών τεχνικών. 

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών και Οπωροκηπευτικών Βοΐου

     Ο ΑΣΒ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004, απαριθμεί 120 μέλη και στους 4 νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, με συνολική έκταση 500 στρεμμάτων και στόχο το διπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και της παραγωγής. Εκτός από την έρευνα σχετικά με την ανεύρεση φυτικού υλικού κατάλληλου για παραγωγή ροδέλαιου και ροδόνερου, που θα θεραπεύσει η παρούσα ερευνητική πρόταση και που αποτελεί πρωταρχικό αντικείμενο έρευνας για την ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, μόνιμος στόχος είναι η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αιθέριων ελαίων. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΣΒ επικεντρώθηκε στην έρευνα για τον προσδιορισμό των ποιοτικών στοιχείων των προϊόντων της αρωματικής τριανταφυλλιάς και στην εφαρμογή συστημάτων ορθής διαχείρισης της καλλιέργειας εναρμονισμένο με την κοινοτική νομοθεσία. Επίσης, καινοτομεί γιατί η καλλιέργεια είναι βιολογική σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Βουλγαρία και Τουρκία), ενώ η εφαρμογή συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών οδήγησε στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, με συνέπεια την ανάδειξη του παραγόμενου ροδέλαιου ως το καλύτερο στον κόσμο για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

© 2019 gkcom
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε